Skip to content

Exotik för hud och hår

August 30, 2010

This is a review about a Swedish book in Swedish. Originally published on arbetarbladet.fi

Få tar hand om sitt utseende så som indiska kvinnor gör. Traditionerna, tusentals år gamla, lever fortfarande starka och man förstår att dra nytta av de växter och kryddor som förskönar. Redan i de indiska mataffärerna på Tavastgatan i Hagnäs märks det här – ofta finner man hela hyllor fyllda med oljor och krämer för hår och hud, innehållande både mera bekanta ingredienser (jasmin, senapsfrön) och mindre så (amla, harithake).

Det är den indiska hudvårdstraditionen, och mer specifikt ayurveda-traditionen, som har inspirerat Lisen Sundgren när hon i sin nya receptbok Lisens indiska spa ger tips på hur man tar hand om .  Ayurveda, som är sanskrit för “kunskap om livet”, är en urgammal indisk tradition inom läkemedel och hälsa, och praktiseras fortfarande aktivt runt om i världen.

Sundgren är örtterapeut och har även ett eget hudvårdsbrand, Lisen Organics. Sundgren har tidigare gett ut boken Lisens örtspa, som bjöd på hud- och hårvårdsrecept med örter. Då den förra boken var väldigt lokal, med ingredienser som man ofta bokstavligen kunde hitta på sin bakgård, rör vi oss nu i betydligt mer exotiska områden. Istället för granskrubb och maskros-massageolja få vi nu ta del av recept innehållande kanel, sandelträ, hibiscus och ingefära. Sundgren anstränger sig också för att skapa en exotisk mystik kring boken,  med beskrivningar av indiska prinsessors hårtvättningsritualer och citat ur Tusen och en natt. Och visst rycks man med i stämningen, inte minst tack vare Charlotte Gawells vackra fotografier.

Sundgren beskriver ritualer för olika situationer – från daglig rengöring av ansiktet till “spamenyer” som man kan gå igenom då och då när huden behöver det eller vid speciella tillfällen.  Recepten är allt från skrubbar och ansiktsmasker till handkrämer, “indisk bastu” och drycker som förskönar hud och hår. Trots att recepten den här gången kretsar kring mer exotiska ingredienser är inte recepten svårare för den skull. Snarare tvärtom, eftersom man inte behöver ge sig ut i skog och äng för att leta efter växterna – det mesta finns att få tag på i välsorterade livshandlar.

Låt dig inspireras av Lisens indiska spa. Ordna en spa-kväll tillsammans med vänner och dröm er bort till fjärran länder.

Börja morgonen med en kaffeskrubb (första bilden till vänster:):

3 dl finmalet kaffe
2 dl rismjöl
½ dl kakaopulver
1 kryddmått vaniljfrön

Blanda ingredienserna i en skål. Häll blandningen i en ren burk och förvara den mörkt och torrt. Vid användningen blandar man ½ dl kaffeskrubb med lite vatten och rör om.  Konsistensen ska vara lite krämig. Massera in hela kroppen med skrubben. Låt verka några minuter och skölj.

Lisen Sundgren
Lisens indiska spa
Norstedts 2010
153 s.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: